top of page

Martinská súťaž o komunálne služby za 61 miliónov je tragédia, časť podkladov pripravil Brantner


Mesto Martin_Komunalne sluzby_analyza_final
.pdf
Download PDF • 259KB

1. Martin sa opäť stal príkladom zlej praxe. Tentoraz v oblasti súťaženia komunálnych služieb, čiže rozhodnutia o tom, kto a za koľko sa nám bude starať o odpad, čistotu verejných priestorov či zimnú údržbu.

2. Od samého začiatku nám na zverejnených materiáloch viacero vecí nesedelo. Dali sme ich preto posúdiť odborníkom z Únie profesionálov verejného obstarávania, ktorí nám jasne potvrdili, že mesto Martin si koleduje o veľký problém.

3. Podmienky súťaže sú nastavené zle, navyše jeden z materiálov má v skrytých vlastnostiach dokumentu ako autora uvedenú spoločnosť Brantner (Ekopolis s.r.o), čo je nehorázny prešľap, keďže vysoko pravdepodobne ide o jedného z prípadných uchádzačov v súťaži.

4. 13. marca sme sa preto vybrali na stretnutie s primátorom Jánom Dankom a prednostom Martinom Cinglom, aby sme ich vyzvali k odstráneniu týchto pochybení.

5. Obom sme odovzdali pripomienky odborníkov k verejnému obstarávaniu dúfajúc, že takto pomôžeme nášmu mestu, aby sa vyhlo nevýhodným 10-ročným zmluvám alebo prípadným pokutám od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

6. Žiaľ, išlo o márnu snahu - primátor i prednosta si vyžiadali 7 dní na preštudovanie materiálov, po ktorých “nám určite dajú vedieť”. Doteraz sa neozvali a dokumentáciu k súťaži neupravili.

7. V záujme mesta Martin a jeho občanov sa na prebiehajúcu súťaž za takto nastavených podmienok nemienime len nečinne prizerať a budeme konať.

8. Pretože vedenie mesta Martin nie je otvorené konštruktívnej diskusii, rozhodli sme podať podnet na ÚVO.

9. Zároveň sme sa rozhodli zverejniť stanovisko k súťaži spracované JUDr. Jurajom Tkáčom, PhD., predsedom Únie profesionálov verejného obstarávania, ktoré nájdete v priloženom dokumente.



Za Reštart Martina:

Milan Ftorek, Martina Antošová, Martin Lepej




226 views0 comments
bottom of page